Permainan Zaman Kanak-Kanak Di Masa Dahulu


Tiba-tiba teringat zaman time kanak-kanak,best kn kalo dapat kembali ke masa zaman kanak-kanak tak payah pikir apa-apa,hari biasa kesekolah ade mase keluar bermain dgn kawan-kawan.mcm-mcm permainan main kecoh riuh 1 taman ,flat.Sikit pon tak ade rasa penat..esok still boleh bangun ke sekolah.

Mase Cik Eyla Zaman kanak-kanak dulu terlalu banyak permainan diperkenal kn..kadang-kadang 1 hari dekat 3 permainan main dgn kawan-kawan sampai tak ingat jam hehe ! meyhh tgk jenis permainan time zaman kanak-kanak Cik Eyla.Korang pon mesti pernah bermain permainan nie kn..



(  Tenteng permainan yg sangat seronok )


( Ingat lagi lagu main getah nie " rumah terbakar panggil bomba,bomba datang berlumba-lumba,12345 )


( Baling selipar )


( Main guli da mcm budak laki )



( Permainan ceper ade lagi kew org main )


( Batu Seremban sekarang pon mcm-mcm bentuk ade,senang untuk dibuat nye )


( Congkak sekarang mcm-mcm bentuk ade )


( Main gasing nie sakit hati kadang-kadang )


(  beli pemadam berkotak-kotak untuk berlawan )


( Bola kertas nie main dgn abg cik eyla jer )


 ( Tepuk sampai merah-merah tangan )


( Permainan Rounders nie time pukol bola suka la tapi time kene tangkap bola paling tak suke )



( Dam ular salah kotak amek ko turun sampai bwh  )



( Dulu harga nye murah jer uno nie sekarang mahal )


( Saidina sampai sekarang ade org main,anak sedara cik eyla salah sorang )


( Lidi nie tak tahu apa name permainan nye )

- Sekian -



32 comments:

  1. uwah rindu semua tu lagi2 yg pemadam :D

    ReplyDelete
  2. best giler p'mainan dulu.. tyme2 kite palink.. zaman skQg xbest.. sbb zaman makin maju.. p'mainan dulu2 mnageluar kn peluh..:P

    ReplyDelete
  3. haku ske baling seliper...kalau x dapat baling seliper,haku baling orang...keh...keh...keh...

    ReplyDelete
  4. bez!!teringat zaman kecik2 dlu..semua ni ayu main jgk..hehe

    ReplyDelete
  5. bola kertas tu best... membe aku salu main tipo, sebab die buat beso2 ketas tu.. cisss

    ReplyDelete
  6. semua penah main..rindu zmn bdk2..haha

    ReplyDelete
  7. Haha teringat zaman kecik-2 dulu :P

    ReplyDelete
  8. lidi tu.. hampir terlupa ckj pernah main bnda tu.. hehe..

    ReplyDelete
  9. Mengimbau nostalgia zaman kanak kanak. Rndu pla..

    ReplyDelete
  10. tenteng tu kte org panggil 'cengkek' bahasa sarawak...mmg bez main...sampai bertanah2 kaki main...siap jd raja...pangkah X
    main ceper tu x penah...
    main baling sleper terseksa bila de slepar getah yg berat tu...sakit wooooo...sampai gaduh2 main

    ReplyDelete
  11. Hampir ksemua game kat atas pernah main. Aduuhh..teringat balik kenangan time kecik2 dulu..huhuuh..

    ReplyDelete
  12. best sgt...habis periksa je mcm2 bwk g sekolah...batu la,ceperla,getah la...haha

    ReplyDelete
  13. rindu zaman kecik2 dulu.... :)

    ReplyDelete
  14. rindu nya nak main semua permainan yang kat atas tu..
    dah lama tinggalkan zaman kanak-2..
    ahh, rindu nya... tak terkata..

    ReplyDelete
  15. lawan pemadam adalah sukan yang legend..haha..pemadam yang kat atas dia ada bendera negara tu paling bes..wat koleksi..haha

    ReplyDelete
  16. samalah22 kecik2 dulu pon selalu main macam kat atas tu.. memang best ^_^

    ReplyDelete
  17. Salam..wow, semua pernah main,hahahaha. dulu, satu gi permainan, main nyorok2,gila best. lagi2 kalau main kat kampung, selamat tak 'disorok' keh3.

    tu belum citer main anak patung, main masak2, main jadi doktor n pesakit, wahahahaha. seronok giler time kecik2 dolu! >_<

    ReplyDelete
  18. hehe, dayz ingt lg time maen batu seremban tu.. dulu sibuk buat batu seremban dgn mama pstu maen dgn kwn2.. alahai bestnye la mse dlu2~ ^_^

    ReplyDelete
  19. rindu zaman kecik2 dulu skrg permainan ni budak2 skrg mana dah kenal jadi kenangan jer ^_^

    ReplyDelete
  20. kcik2 seronok main bnda2 ni..skrg dh bsar xleh main..huhu

    ReplyDelete
  21. dah lama x main semua tu, huhu

    ReplyDelete
  22. terima kasih menjadi penyumbang traffik tertinggi blog pezol style bg bulan mei 2012

    http://pezolstylez.blogspot.com/2012/06/top-10-blog-penyumbang-traffic-pezol.html

    ReplyDelete
  23. hampir semua game tu pnah main.. paling best main tuju kasut & rounders *cmtu laa diorg panggil, hikk...

    ReplyDelete
  24. mmg tringat betul zaman main gasing dulu....xmapu beli,so buat laa sendiri.last skali tangan luka...lekat parut sampai sekarang

    ReplyDelete
  25. dlu suka gila men rounders..;p

    tag cik eyla..

    http://nuruldya13.blogspot.com/2012/06/segmen-jom-tingkatkan-followers-dan.html

    ReplyDelete
  26. semua diatas cikmala pnah main......

    ReplyDelete
  27. haha~ miss yer kat zman bdak2 dulu~~~ sweet je ktwe2~

    ReplyDelete
  28. zaman kanak2 paling best... x lupa smpai bila2

    ReplyDelete
  29. hai eyla...mama pun dulu2 main gak..sampai magrib tau...huhuhu

    ReplyDelete
  30. semua tu penah main..except gasing..kihkih..ingat lagi ada 2botol kot koleksi pemadam..hebat dulu..kihkih

    ReplyDelete

Assalamualaikum
Sudi - Sudi La Comment Yer 1 Pon Jadi
Makasih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...